4ball.pl

Jaka jest najlepsza dieta po wycięciu wyrostka

Jaka jest najlepsza dieta po wycięciu wyrostka

Wycięcie wyrostka robaczkowego na pewno nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy, za to czasem niestety jest koniecznością, która bardzo często ratuje nam dalsze życie w przypadku gdy zapalenie wyrostka robaczkowego doprowadzi do zapalenia otrzewnej. Czy wiesz, że odpowiednia dieta po wycięciu wyrostka wspomaga proces funkcjonowania układu pokarmowego, a tym samym przyspiesza proces rekonwalescencji.

Ważne elementy diety po wycięciu wyrostka w tym dieta kleikowa

Najważniejszą zasadą jaka obowiązuje w diecie po wycięciu wyrostka to wypijanie odpowiedniej ilości płynów. W przeciągu 24 do 48 godzin po zabiegu pacjentowi podaje się niewielkie ilości płynów takich jak woda, słaba herbata czy napar z rumianku. Ma to na celu sprawdzenie tolerancji przewodu pokarmowego. W początkowym etapie rekonwalescencji to jest druga lub trzecia doba po zabiegu obowiązuje dieta kleikowa i papkowa. Przeciwwskazane są tutaj dania ciężkostrawne i przetworzone oraz całkowicie zakazane jest spożywanie alkoholu a także dań typu fast food, musztardy, ostrej przyprawy chilli, pieprzu czy ostrej papryki. Dieta po wycięciu wyrostka (dieta kleikowa) to kleik z ryżu i drobnych kasz gotowanych na wodzie lub mleku. Natomiast dopiero po pierwszym wypróżnieniu wprowadza się dietę papkową w tym możemy podać chudy rosół z kaszą manną, przetarte zupy, zupy mleczne, namoczone pieczywo pszenne i twarożek. W razie braku komplikacji można dopiero zastosować dietę łatwo strawną. Jest to dieta oparta na potrawach gotowanych na wodzie lub parze, pieczonych bez tłuszczu, lub potrawach spulchnionych. Jednak gdy dieta ta nie jest przyjmowana przez organizm wprowadza się zazwyczaj żywienie drogą do przewodu pokarmowego lub żywienie pozajelitowe. Sprawdź także cenny różnych diet jak

Dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego

Dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego powinna opierać się na około 4-5 posiłków spożywanych w ciągu dnia i trwać około 2 - 3 tygodni. Stopniowo powinno się rozszerzać dietę o produkty takie jak produkty zbożowe, warzywa kapustne, strączki i mięsa inne niż drób. Profilaktycznie można wykluczyć z diety żywność wysoko przetworzoną i słodycze, nie powinno się w niej wykluczać całkowicie błonnika. Bardzo istotną rolę odgrywa również białko, którego zadaniem jest wspomaganie utrzymania masy mięśniowej oraz przyspieszenie procesu gojenia ran. Posiłki powinny być spożywane co 3 godziny, 5 razy dziennie. W ciągu godziny od przebudzenia należy zjeść śniadanie, natomiast kolacja powinna być zjedzona do 2-3 godzin przed położeniem się spać.

Zazwyczaj pacjent po opuszczeniu szpitala dostaje szczegółowe wytyczne odnośnie stosowania diety przez około miesiąc po opuszczeniu szpitala. Pamiętaj, że artykułu jest jedynie opisem i wskazówką diety po dokładne informacje należy skonsultować się z lekarzem

Udostępnij: TwitterLinkedInFacebook

Polecane